4.12.2016 – 6.12.2016 Eteläsaari

15317995_10210409441571467_8001702755764875107_n

Aion ostaa tänään kannettavan. Minulla on matkassa tabletti, jossa on telakallinen näppäimistö, mutta eräänä päivänä Auckandissa se lakkasi toimimasta hetkellisesti ja se on toiminut muutoinkin hitaanlaisesti ja raskaasti.Joudun hoitamaan niin paljon koneella hoidettavia asioita. etten halua olla saman asian ääressä toistamiseen. Tabletti ei ole lähtökohtaisestikaan kovin laadukas, nopea tai reipas. Lisäksi kirjoitan kolmen viikon välein pakinaa sanomalehteen, joka vaatii toimivan koneen.

En silti kadu, etten ottanut vajaa vuoden vanhaa pinkkiä kannettavaa tietokonettani mukaan. Se olisi ollut liian painava ja senkin kunto on kyseenalainen: kaadoin kannettavan päälle kahvit puoli vuotta sitten ja olen pelännyt siitä lähtien, milloin se sattuisi rikkoutumaan. Silloin se suututti minua paljon. En ole ikinä ennen kaatanut mitään minkään päälle: paitsi teininä tietokoneen näppäimistön päälle Redcattiä, mutta siinä ei kärsinyt koko kone. Anna lupasi ottaa tabletin mukaansa Suomeen ja postittaa sen äidilleni.

Tietokoneeseen menee paljon rahaa ja alan huolehtimaan budjetistani. Anna haluaa käydä kirjakaupassa katsomassa postikortteja. Minä jään sohvalle istumaan jossa istun järkyttyneenä ostoksestani. Samalla tunnen kuinka maa järisee. Ikkunan vierellä mieskin huomaa sen ja kysyy minulta tunsinko minä sen ja nyökkään. Se menee ohi äkkiä eikä kukaan muu tunnu huomaavan mitään.

Airbnb kämppään saavuttuamme lataan Uuden-Seelannin kännykkäni. Hankin Aucklandissa Vodafone prepaid kännykkäliittymän vanhaan kännykkääni, jonne laitoin 20 dollaria. Annoin ikävä kyllä kännykkäni prepaidliittymineen olla datayhteydessä nettiin, joka kulutti tuon parikymppisen salamannopeasti. Täällä ei ole sellaisia asioita kuin unlimited data, vaan maksat minkä käytät. Täällä paikalliset kuluttavat kännykkäliittymään kuussa noin satasen vähintään. Vaikka nettiliittymät toimivat huonosti, Pohjoissaaren kaupungeilla on erinomainen ilmainen wi-fi verkosto. Erilaisten kännykkäliittymien Hotspotteja löytyy kadunkulmissa, jonne voi kunkin kännykkäliittymän omistava henkilö mennä dataamaan ilmaiseksi.

Illalla katselemme wooffauspaikkoja uudelta koneeltani. Olemme edenneet rivakkaan tahtiin. Se johtuu osaltaan siitä, ettemme ole saaneet vapaaehtoistyötä mistään, mikä olis vaatinut paikalleen asettumista eri tavalla. Olemme suunnitelleet etelä-saarelle siirtymistä huomiseksi. Se ei ole niin helppoa kuin aluksi luulin. Lauttamatka Cookin salmen yli maksaa satasen, emmekä pääse saman päivän aikana Chrischurchiin. Syynä on maanjäristyksien aiheuttamat tievauriot, jonka vuoksi joudumme kulkemaan mutkikkaampaa reittiä, joka vie eteläsaaren pohjoiskärestä 9 tuntia. Joudumme jäämään Pictoniin, pieneen Twin Peaksimaiseen kylään, kuten Anna asian kuvaili saavuttuamme sinne.

Lähdemme kohti eteläsaarta kuudes joulukuuta. Laivamatka kestää neljä tuntia ja se on upea. Tapaamme kannella pariskunnan, josta toinen kysyy olemmeko Suomesta. Hän on itse virolainen, mutta hänen miesystävänsä espanjalainen. Kerron, että tänään on Suomen itsenäisyyspäivä. Tunnemme ehkä jonkinlaista yhteyttä, olemmehan irrottautuneet aikoinamme samasta valtiosta. Jos kaikki olisi mennyt toisin, olisimme edelleen samaa maata.

He ovat autolla liikenteessä ja ovat kiertäneet joitakin luonnonpuistoja. He eivät näytä kovin puheliailta tai innokkailta, vaikka itse aloittivatkin keskustelun ja jätämme heidät rauhaan. Juomme vielä yhdet paikalliset oluet ennen kuin saavumme etelä-saarelle, alueelle jossa tuotetaan suuri osa uusiseelantilaisesta viinistä.

Nukkumaan menessä saan ystävältä viestin, jossa ikkunalaudalla on kaksi kynttilää ja minun tulee ikävä Suomea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *